miercuri, 27 iulie 2011

Si barbatii sunt obsedati de aspectul lor

Din ce în ce mai mulţi bărbaţi suferă de tulburări alimentare din cauza preocupării excesive pentru felul în care arată. Societatea modernă îi presează pe bărbaţi să ţină pasul cu femeile în privinţa aspectului fizic. Ei ajung să fie diagnosticaţi cu tulburări specifice doamnelor, ca anorexia.

Andrei B., în vârstă de 23 de ani, merge la sală de patru sau chiar de cinci ori pe săptămână. Vrea să aibă un corp bine lucrat. Fiecare şedinţă de „tras de fiare" înseamnă o oră, cel mult o oră şi jumătate.

„Acum nu mai e suficient, ca bărbat, să fii deştept şi amuzant. Tipele vor mai mult. Vor să arăţi bine", crede el. „Poate că e normal. Dacă ele trebuie să arate bine, să fie slabe, să aibă musculatura conturată frumos, mi se pare logic să ridice aceleaşi pretenţii şi în cazul meu."

Despre regimul alimentar pe care-l urmează, Andrei se lasă cu greu convins să vorbească. În cele din urmă, admite că nu mănâncă după voia inimii sale. Când constată că a pus chiar şi câteva sute de grame, nu se mai atinge de mâncare după ora 18.00 nici în ruptul capului. De pâine nici nu încape vorbă. De fapt, de făinoase, în general, spune el. Nu ia suplimente nutritive. „Consider că nu-ţi fac bine şi nici nu vreau să mă aleg cu vreo dependenţă", adaugă tânărul.

Nu crede că va ajunge vreodată să sufere de anorexie, chiar dacă, uneori, după ce nu se hrăneşte corespunzător, nu prea mai are chef să mănânce. A citit despre astfel de cazuri. „Eu, unul, n-am auzit să existe şi la noi, dar ­pe-afară sunt tot felul de ciudaţi. Nu vreau să ajung aşa. Vreau doar să arăt bine. Asta se cere", conchide el.

Teama de bătrâneţe

Dan are 45 de ani şi spune că, la această vârstă, organismul lui „simte fiecare lună ce trece". Dacă în urmă cu 10-15 ani, după un concediu în care punea câteva kilograme bune, reuşea să slăbească rapid şi fără eforturi prea mari, acum, lucrurile s-au schimbat.

Cum nu-i place să facă sport, i-a rămas o singură soluţie, după cum crede el. „Nu mănânc. Chiar dacă mi-e foarte foame. Nu mă ating de pâine, de dulciuri. Nici măcar îngheţată nu mănânc. Doar grătare şi salate. Şi numai cu ulei de măsline", povesteşte bărbatul. Mai spune că se simte vinovat dacă, din anumite motive, îşi încalcă propriile reguli. Iar apoi face eforturi şi mai mari în contul „micilor excese" făcute. „În cele din urmă, e natural să îmbătrânim şi trebuie să acceptăm asta. Eu aş vrea însă să îmbătrânesc frumos." Şi-a exasperat soţia cu regimul lui alimentar. „E treaba ei dacă nu vrea să facă eforturi să fie suplă." Nu o consideră neatrăgătoare, nici supraponderală. Îl deranjează puţin că nu face aceleaşi eforturi ca el să arate bine, dar nu atât de mult încât să apară probleme în cuplu.

Un caz grav

Un tânăr în vârstă de 20 de ani, din Kent, Marea Britanie, a povestit pentru BBC prin ce trece de când avea 14 ani. La acea vreme, Ben Porter a fost diagnosticat cu anorexie şi bulimie. Cele mai mari probleme au apărut în momentul în care a ajuns la greutatea de 45 de kilograme, la o înălţime de 1,80 metri. Cum a început calvarul? „Aveam neliniştile clasice legate de modul în care arată corpul meu", a declarat Ben pentru BBC. „Nu mă simţeam bine în pielea mea, nu reuşeam să mă integrez la şcoală", a adăugat acesta. „Nu mi-am dat seama că tot ceea ce făceam dăuna grav corpului meu. Ideea era să arăt bine şi să ajung să am o imagine perfectă. Iar eu făceam tocmai contrariul", afirmă acum Ben.

Când a ajuns la medic, tânărul era îngrijorat mai mult de problemele legate de sănătatea sa fizică, neluând în calcul şi aspectele de natură psihologică. A urmat un tratament, iar în prezent starea lui s-a îmbunătăţit. Ba chiar a reuşit să-şi atingă un obiectiv pe care l-a urmărit timp de cinci ani: să mănânce chipsuri.

Oricine poate avea probleme

„Anorexia la bărbaţi, precum şi tulburările alimentare în cazul lor sunt probleme serioase şi nu trebuie tratate sau percepute ca fiind specific feminine, pentru că pot afecta orice persoană", este de părere Ben, care adaugă că în şcoli ar trebui să existe ore pentru ca elevii să fie informaţi în legătură cu aceste situaţii ce se pot dovedi, în timp, periculoase.

Deşi specialiştii spun că este foarte greu de făcut o statistică privind persoanele care au asemenea probleme, cercetătorii britanici au afirmat că, în ultimii 10 ani, în Marea Britanie, internările în spital pentru tulburări de alimentaţie au crescut cu 66% în cazul bărbaţilor.

" Anorexia este o tulburare specifică femeilor. De aceea, medicii nu iau de multe ori în calcul aceste tulburări în cazul bărbaţilor."

Articol preluat de pe adevarul.ro

4 comentarii:

  1. Foarte intesant articolul si cam tot blogul. Mult succes cu el!

    RăspundețiȘtergere
  2. Iti multumesc mult pentru timpul acordat si pentru parere. Te mai astept cu drag.

    RăspundețiȘtergere
  3. din pacate da, si eu sunt unul dintre disperatii care vor innebuni de spume cand vor aparea ridurile..

    of.. suntem cu totii perisabili.. perimabili.. efemeri

    RăspundețiȘtergere