vineri, 1 iulie 2011

Ce asteptari are o femeie de la o relatie?

Psihoterapeutul de orientare analitica - Claudiu Ganciu ne expune un caz concret pentru a ilustra modul in care se manifesta femeia in relatiile de cuplu.


Alexandra are 30 de ani. Pana la aceasta varsta a fost casatorita cu un barbat mai mare decat ea cu 12 ani. S-au cunoscut cand ea a plecat la facultate si intamplator s-au intalnit la o tigara. Apoi s-au intalnit din nou la initiativa ei. Parintii nu au fost incantati de aceasta alegere a sa si au incercat in diferite moduri sa o faca sa se razgandeasca. Apoi s-au obisnuit cu ideea si treptat l-au integrat in familie. Totul parea sa mearga perfect in aceasta relatie. Alexandra a absolvit facultatea si a plecat pe un alt drum - s-a angajat. Dupa doi ani a obtinut o functie de conducere si un salariu care asigurau o buna parte din necesitatile lor. Dorinta lui de a avea un copil s-a lovit de permanentul ei refuz pentru ca (spune ea) ”atentia ei era preponderent canalizata spre facultate si profesie”.

La locul de munca Alexandra a cunoscut un tanar mai in varsta cu 2 ani cu care de mai multe ori plecase in delegatie. Treptat, relatia de cuplu, s-a stricat. In mod obiectiv Alexandra si sotul sau nu aveau nimic sa isi reproseze unul altuia. La un moment dat Alexandra ii spune sotului sau ca a decis sa divorteze. In acest moment am cunoscut-o pe Alexandra. Nu era sigura de motivul pentru care venise. Acuza o usoara stare de depresie si de anxietate. Era destul de nemultumita de ceea ce se intampla in cuplul sau fara a putea sa spuna mare lucru despre defectele lui. In acest context, Alexandra dorea sa inceapa o psihoterapie.

Alexandra era foarte pornita sa faca din cariera sa o vocatie. Cand a venit vorba despre colegul sau, ea afirma cu convingere”Nu s-a intamplat nimic intre noi” Alexandra ca si cand cineva ar fi spus ca era cineva suspicios. Asta era cand ne-am cunoscut. In decursul celor cativa ani pe care Alexandra i-a petrecut intr-o psihoterapie am inteles impreuna ca acel ”Nu s-a intamplat nimic” era o mare dorinta de a-l cunoaste si de a fi cu el.


Poate ca va intrebati de ce am ales aceasta situatie atunci cand vine vorba despre asteptarile femeilor in ceea ce priveste relatia.

Situatia Alexandrei, o situatie des intalnita dealtfel, ne ajuta sa clarificam anumite nevoi:

1. Nevoia de a se simti protejata

Ea l-a ales pe sotul ei dintr-un motiv clar – din nevoia de a se simti protejata. Aflata in riscul de a pleca de acasa, Alexandra s-a decis sa actioneze in acest mod – sa se indragosteasca de un barbat care transmitea in mod clar prin statut, varsta, masculinitate capacitatea de a proteja.

Nu a fost o alegere constienta, cu alte cuvinte nu a fost o alegere ci o satisfacere a anxietatii de abandon fata de familie. Acum se putea simti protejata asa cum fusese cand era copil de catre tata si de catre familie. Opozitia familiei era tocmai fata de aceasta rivalitate, de opozitia fata de ceea o noua varianta de protectie. Tatal insista mult asupra acestui aspect – este cu mult mai in varsta decat tine. Alexandra si sotul ei au putut avea o relatie calda, apropiata, tandra dar fara ceea ce numim in general pasiune.

2. Nevoia de similaritate

Odata cu colegul a descoperit pasiunea. ”El este ca mine” imi spunea Alexandra. Cu el simt ca lumea se schimba. Cu el pot sa fac multe. Colegul punea in discutie o alta trasatura a asteptarilor – modul in care reactioneaza afectiv, dorinta de a avea un copil cu el. Credinta ca poate sa faca fata tuturor problemelor. Dar aceasta relatie avea o mare dilema – problema ca Alexandra era maritata si ca ea tinea la sotul ei. Ii era dificil sa ia o decizie si asta a fost unul din considerentele pentru care a ales momentul sa inceapa o psihoterapie.

Asadar putem vorbi asa cum vorbeste Alexandra si cum am descoperit impreuna cu ea ca doua motive importante ale asteptarilor sunt – protectia si similaritatea, faptul ca cineva este ca ea si are un efect stimulativ asupra persoanei sale. Iar aceasta similaritatea se simtea si in pasiunea actelor sexuale si in comunicarea lor.

Voi reveni asupra acestei persoane de o inteligenta surprinzatoare, cu o abilitate deosebita de a asimila tot felul de lucruri si care a incercat sa isi aseze viata realizand repede ca e ceva in dezordine.

Vreti sa stiti ce a facut Alexandra? Dupa doi ani a divortat, relatia cu colegul nu s-a concretizat. Dupa 4 ani s-a casatorit a doua oara. Ultima oara cand ne-am vazut era insarcinata si astepta un copil, adica isi realizase ceea ce a constatat in terapia ei – ca isi doreste un copil si ca acesta este una din dorintele de care a fugit in diferite moduri toata viata.

Claudiu Ganciu - Psihoterapeut de orientare analitica

Cabinetul de Psihoterapie Analitica de Cuplu

Tel: 0722 453 906

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu