marți, 29 martie 2011

Femeile regreta mai mult trecutul amoros

Pe durata vieţii acumulăm permanent regrete. În cazul femeilor, cele legate de viaţa sentimentală sunt cele mai sâcâitoare. În topul regretelor, pe lângă cele despre relaţiile eşuate, se află şi unele care privesc educaţia, familia şi situaţia financiară.

În timp ce multe proverbe ne îndeamnă să nu trăim în trecut, un nou studiu demonstrează că o persoană are foarte multe regrete, iar cele legate de relaţiile romantice există în cazul tuturor. Femeile însă îi întrec pe bărbaţi în această privinţă, aceştia din urmă punând regretele legate de locul de muncă înaintea celor romantice, spun cercetătorii citaţi de LiveScience. Studiul a intervievat 370 de americani cărora li s-a cerut să vorbească despre regretele lor majore.

Cele mai întâlnite au fost părerile de rău legate de relaţiile de cuplu, de familie, de educaţie, de carieră şi de situaţia financiară. „Regretele sunt o parte frecventă a vieţii noastre şi le putem observa, de-a lungul vieţii, în cazul multor persoane", afirmă cercetătorul Neal Roese, profesor de marketing la Şcoala de Management din cadrul Universităţii Northwestern (SUA). El crede că, uneori, regretele pot fi benefice. „Partea negativă este evidentă. Partea bună este că ne ajută să privim lucrurile în perspectivă", spune Roese.

În legătură cu regretele iubirilor trecute, cercetătorul spune că acestea te ajută să-ţi identifici idealurile şi lipsurile atunci când începi o relaţie nouă. Multe cercetări în domeniul regretelor au fost realizate cu ajutorul studenţilor şi elevilor, în cazul cărora strângerea datelor costă mai puţin - ei trăiesc în campusuri universitare, iar recrutatea lor este simplă. Studiul citat de LiveScience a fost realizat prin telefon şi a cuprins respondenţi de toate vârstele. Roese susţine că noutatea pe care o aduce această cercetare faţă de studiile anterioare este faptul că fostele relaţii sunt principala sursă a regretelor, întrecând educaţia.

Totuşi, există diferenţe notabile. În timp ce 45% din femei au identificat regrete majore legate de relaţiile eşuate, doar 20% din bărbaţi au făcut acest lucru. În acelaşi timp, aproximativ 35% din masculi au spus că au păreri de rău în legătură cu locul de muncă, în comparaţie cu 30% din femei.

Oportunităţi pierdute

Studiul demonstrează că există şi o serie de diferenţe în ceea ce priveşte regretele legate de acţiuni trecute şi lucruri ratate. „Oportunităţile ratate rămân mai mult timp întipărite în creier şi ne sâcâie o perioadă mai lungă. Lucrurile pe care le-am făcut ne deranjează pe moment, iar apoi dispar", explică Neal Roese.

Psihologul Joachim Krueger afirmă că şansele să trecem mai uşor peste regretele oportunităţilor pierdute scad odată cu înaintarea în vârstă. „Pe măsură ce îmbătrânim, oportunităţile ratate se acumulează. Tinerii acceptă ideea că mai au ceva timp la dispoziţie să îndrepte lucrurile", spune psihologul.

"Partea negativă a regretelor este evidentă. Partea bună este că ne ajută să privim lucrurile în perspectivă.
Neal Roese
cercetător american

Articol preluat de pe www.adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu